Håndlaget i Solingen

Mens en hel verden ser mot Kina og andre lavkostland, velger bestikkprodusenten Picard & Wielpütz å fortsette produksjonen av bestikk i Solingen i Tyskland. Dette gjør de til tross for at mesteparten av produksjonen skjer for hånd!

Den norske importøren av Picard & Wielpütz bestikk har sett seg lei på konkurrenter som flagger at deres produkter er fra Solingen. – Som representant for bestikk fra Solingen i 30 år mener jeg det er et hån mot de tradisjonsrike og stolte bedriftene når enkelte norske importører av bestikk fra Kina hevder produktene kommer fra Solingen. Kun det som er produsert i Solingen i Tyskland kommer fra Solingen. Om et firma er registrert i byen Solingen betyr det ikke at det er produsert der, fnyser Peter Bengsch, daglig leder i Vidcom Marketing.

Holder stand
Av de om lag 30 bestikkprodusentene som før bidro sterkt til å gjøre Solingen verdenskjent for kvalitetsprodukter er det kun to igjen. Den største er Picard & Wielpütz. Bedriften som for over åtti år siden startet i det små, ledes i dag av tredjegenerasjons arvtaker Peter Schultes. - Det er en utfordring å møte konkurransen fra Kina og andre lavkostland. Vi har likevel klart å bevare en lønnsomhet som forsvarer fortsatt produksjon i Solingen, forteller Peter Schultes. Han og kona viderefører familiens tradisjoner med stolthet. Picard & Wielpütz designer selv sine bestikk og har mottatt en rekke prestisjetunge priser. Bedriften overvåker nye trender nøye og er fast deltaker på Ambiente-messen i Frankfurt. Hvordan klarer dere å konkurrere med land som Kina? - Vel, vi har meget høy kompetanse og lang erfaring med produksjon. Dessuten har vi kvalitetsstempelet gjennom at vi er en del av det tradisjonsrike og velrenommerte miljøet i Solingen. At vi gir 20 års garanti for etterlevering av bestikkdeler gjør vel også sitt, mener Schultes.

Til proff og privatmarked
Bestikkprodusenten leverer omtrent like mye til restaurant og hotellmarkedet som til private. – Vi produserer kvalitet for proffmarkedet, noe privatmarkedet også nyter godt av siden hoteller og restauranter stiller meget høye krav til slitestyrke og glans. Resultatet ser du etter mange års bruk, våre produkter tåler selv de mest aggressive oppvaskmidler, understreker Schultes. Han legger til at bestikkseriene ofte kan bestå av så mange som 30 ulike deler.

I praksis håndlagd bestikk
Med unntak av noen stansemaskiner og et automatisk poleringsanlegg er bestikket fra Picard & Wielpütz håndlagd. Etter utstansingen klemmes emnene i maskiner der operatørene fører disse inn for hånd. De fleste maskinene mates manuelt og samtlige deler slipes for hånd. Ved behov kan også poleringsprosessen gjøres manuelt. – Vi har et par roboter som vi nå kjører inn, og planlegger å automatisere produksjonen ytterligere, sier Schultes. Han forventer at disse tiltakene vil bidra til å opprettholde produksjonen i Solingen, der også kvalitetsverktøyene til pressing av bestikk foregår. – Husk at vi kontrollerer hver eneste bestikkdel før den sendes ut fra oss, legger Schultes til.

«»